Polityka prywatności

1. Informacje ogólne

Jednostką odpowiedzialną za przetwarzanie danych na tej stronie jest:

Arndt von Massenbach
INKOTA-netzwerk e.V., Chrysanthemenstr. 1-3, 10407 Berlin

Telefon: +49 30/420 8202-20
E-mail: massenbach@inkota.de

Podmiotem odpowiedzialnym jest osoba fizyczna lub prawna, która samodzielnie lub wspólnie z innymi decyduje o celach i środkach przetwarzania danych osobowych (takich jak nazwiska, adresy e-mail itp.).
 

Dostęp do danych osobowych

Masz dostęp do swoich danych osobowych; możesz żądać ich poprawienia, usunięcia, zaprzestania lub ograniczenia ich przetwarzania. Masz prawo wycofać udzieloną przez Ciebie zgodę na ich przetwarzanie. Masz prawo przeniesienia swoich danych do innego administratora.

Prawo do odwołania się do właściwego organu nadzoru

W przypadku, gdy uważasz, że przetwarzamy Twoje dane w sposób niewłaściwy, masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

SSL lub TLS

Ze względów bezpieczeństwa i aby chronić wrażliwe dane strona korzysta z szyfrowanych połączeń, przy użyciu certyfikatu SSL i TLS. Możesz rozpoznać zaszyfrowane połączenie sprawdzając adres w przeglądarce. Gdy początek adresu zmieni się z "http: //" na "https: //" i na pasku adresu pojawi się ikona kłódki, możesz być pewien/na, że szyfrowanie działa. Jeżeli szyfrowanie przy użyciu certyfikatu SSL lub TLS jest aktywne, oznacza to, że dane, których nam dostarczasz, nie mogą być odczytane przez osoby trzecie.

Informacja, blokowanie, usuwanie

Na mocy obowiązujących przepisów masz prawo do bezpłatnej informacji na temat przechowywanych danych osobowych, ich pochodzenia i przeznaczenia, celu przetwarzania danych i ewentualnie prawo do sprostowania, zablokowania lub usunięcia tych danych. We wszystkich sprawach związanych z danymi osobowymi możesz się z nami skontaktować pod adresem: massenbach@inkota.de.

2. Inspektor ochrony danych

Ustanowionym przez nas inspektorem ochrony danych osobowych jest:

Arndt von Massenbach
INKOTA-netzwerk e.V., Chrysanthemenstr. 1-3, 10407 Berlin

Telefon: +49 30/420 8202-20
E-mail: datenschutz@inkota.de

3. Gromadzenie danych na naszej stronie internetowej

Ciasteczka

Nasza strona wykorzystuje pliki tekstowe określane potocznie jako cookies (ciasteczka). Pliki cookies są przechowywane na komputerze i w przeglądarce. Pliki cookies nie szkodzą komputerowi i nie zawierają wirusów. Dzięki nim możemy dostosować naszą stronę tak, aby była bardziej przyjazna dla użytkownika, skuteczniejsza i bezpieczniejsza.

Większość wykorzystywanych przez nas plików cookies to tak zwane "session cookies". Zostaną one automatycznie usunięte po zakończeniu wizyty na stronie. Inne pliki cookies pozostaną zapisane na Twoim urządzeniu, dopóki ich nie usuniesz. Te pliki cookies pozwalają nam rozpoznać Twoją przeglądarkę przy następnej wizycie.

Możesz skonfigurować swoją przeglądarkę tak, aby informowała Cię o używaniu plików cookies i abyś mógł/mogła za każdym razem decydować, czy je przyjąć czy odrzucić. Przeglądarka może być również skonfigurowana tak, aby automatycznie akceptowała pliki cookies pod pewnymi warunkami, aby zawsze je odrzucała lub automatycznie usuwała pliki cookies podczas zamykania przeglądarki. Wyłączenie plików cookies może ograniczyć funkcjonalność tej witryny.

Pliki cookies, które są niezbędne do umożliwienia komunikacji elektronicznej lub do zapewnienia określonych funkcji, z których chcesz skorzystać (np. funkcja koszyka na zakupy) są przechowywane zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (zwanym dalej RODO). Operator serwisu ma uzasadniony interes w przechowywaniu plików cookies w celu zapewnienia technicznie bezbłędnego i zoptymalizowanego świadczenia usług. O ile przechowywane są inne pliki cookies (takie jak pliki cookies służące do analizy zachowania podczas surfowania), będą one traktowane oddzielnie w niniejszej polityce prywatności.
 

Pliki dziennika serwera (Server log files)

Dostawca stron automatycznie zbiera i przechowuje informacje w tak zwanych plikach dziennika serwera, które Twoja przeglądarka przesyła do nas. Są to:

  • Typ przeglądarki i wersja przeglądarki
  • Używany system operacyjny
  • URL strony odsyłającej
  • Nazwa hosta komputera uzyskującego dostęp
  • Czas żądania serwera
  • Adres IP

Dane te nie będą połączone z danymi z innych źródeł.

Podstawą przetwarzania danych jest ustawa o ochronie danych osobowych, która reguluje sposób przetwarzanie danych w celu realizacji umowy lub działań koniecznych do jej realizacji.

Formularz kontaktowy

Jeśli wysyłasz do nas pytania za pośrednictwem formularza kontaktowego, pobierzemy dane wprowadzone w formularzu, w tym dane kontaktowe, które podasz, aby udzielić Ci odpowiedzi. Nie udostępnimy tych informacji bez Twojej zgody.

Przetworzymy wszelkie dane, które wprowadzisz do formularza kontaktowego, wyłącznie za Twoją zgodą, zgodnie z RODO. W każdej chwili możesz odwołać swoją zgodę. Wystarczy przesłać do nas email. Proces przetwarzania danych przed otrzymaniem Twojego wniosku jest legalny.

Zachowamy dane podane przez Ciebie w formularzu kontaktowym, dopóki nie poprosisz o ich usunięcie, nie cofniesz zgody na ich przechowywanie lub nie będzie już potrzebne ich przechowywania (np. po udzieleniu odpowiedzi na pytanie).
 

4. Narzędzia analityczne i reklama

Matomo (wcześniej Piwik)

Ta strona internetowa korzysta z usług analityki internetowej Open Source Matomo. Matomo używa tak zwanych "ciasteczek". Są to pliki tekstowe, które są przechowywane na komputerze i umożliwiają analizę korzystania przez Ciebie z witryny. Informacje generowane w tym celu przez cookie są przechowywane na naszym serwerze. Przed zapisaniem adres IP jest anonimizowany.

Pliki cookies Matomo pozostają na Twoim urządzeniu, dopóki ich nie usuniesz.

Pliki cookies Matomo przechowywane są zgodnie z RODO. Operator witryny ma uzasadniony interes w anonimowej analizie zachowań użytkowników, dzięki której może zoptymalizować zarówno stronę internetową, jak i procesy związane z reklamą.

Informacje generowane przez cookie na temat korzystania z tej witryny nie będą ujawniane osobom trzecim. Możesz zapobiec przechowywaniu plików cookie poprzez odpowiednie ustawienie oprogramowania przeglądarki. Warto jednak pamiętać, że wyłączenie plików cookie może uniemożliwić korzystanie ze wszystkich funkcjonalności strony.

Jeśli nie zgadzasz się z przechowywaniem i korzystaniem z danych, możesz wyłączyć przechowywanie i używanie tutaj. W takim przypadku plik cookie rezygnacji zostanie umieszczony w przeglądarce, co uniemożliwi Matomo zapisywanie danych użytkowania. Usunięcie plików cookie spowoduje również usunięcie pliku cookie służącego do rezygnacji z usługi Matomo. Rezygnacja musi zostać ponownie aktywowana podczas ponownego odwiedzania naszej witryny.

Jeśli nie zgadzasz się na przechowywanie i wykorzystanie twoich danych, możesz wyłączyć tę funkcjęj. W takim przypadku plik rezygnacji z „cookies” będzie przechowywany w Twojej przeglądarce, aby uniemożliwić Matomo przechowywanie danych. Jeśli usuniesz pliki cookies, będzie to oznaczać, że plik rezygnacji z cookies również zostanie usunięty. Powinieneś ponownie go aktywować po powrocie na naszą stronę, jeśli chcesz, aby Twoja aktywność nie była śledzona.
 

Tutaj możesz zdecydować, czy w przeglądarce mogą być przechowywane pliki cookies, umożliwiające analizę korzystania przez Ciebie z witryny.

Jeśli chcesz zrezygnować, kliknij poniższy link, aby umieścić plik cookie do dezaktywacji Matomo w przeglądarce.

Twoja wizyta na tej stronie jest obecnie objęta Matomo Web Analytics. Kliknij tutaj, aby cofnąć swoją zgodę.

5. Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać nasz newsletter, wymagamy od Ciebie podania poprawnego adresu e-mail oraz informacji, które pozwolą nam zweryfikować, czy jesteś jego właścicielem/ką i czy zgadzasz się na otrzymywanie newslettera. Żadne dodatkowe dane nie są gromadzone lub są zbierane tylko na zasadzie dobrowolności. Używamy tych danych tylko do wysyłania żądanych informacji i nie przekazujemy ich osobom trzecim.

Zgodnie z RODO możemy przetworzyć wszelkie dane, które wprowadzisz do formularza kontaktowego, wyłącznie za Twoją zgodą. W dowolnym momencie możesz cofnąć zgodę na przechowywanie swoich danych i adresu e-mail, a także na ich wykorzystywanie w celu wysyłania newslettera (np. poprzez link "wypisz się"). Proces przetwarzania danych przed otrzymaniem Twojego wniosku jest legalny.

Dane podane podczas rejestracji do newslettera będą wykorzystywane do jego dystrybucji do momentu anulowania subskrypcji, kiedy to dane zostaną usunięte. Dane, które przechowujemy dla innych celów pozostają nienaruszone.

6. Wtyczki i narzędzia

YouTube

Nasza strona internetowa korzysta z wtyczek z serwisu YouTube obsługiwanego Google. Operatorem stron jest YouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, USA.

Gdy odwiedzasz jedną z naszych witryn używając wtyczki YouTube, nawiązywane jest połaczenie z serwerami YouTube. Serwer YouTube jest informowany o tym, które z naszych stron odwiedziłeś/aś.

Jeśli jesteś zalogowany/a się na swoim koncie na YouTube, serwis pozwala powiązać zachowanie związane z przeglądaniem bezpośrednio z Twoim osobistym profilem. Możesz temu zapobiec, wylogowując się z konta YouTube.

Korzystamy z serwisu YouTube w celu uatrakcyjnienia naszej strony. Stanowi to tzw. uzasadniony interes, zgodnie z RODO.

Więcej informacji na temat postępowania z danymi użytkownika można znaleźć w polityce prywatności YouTube na stronie https://www.google.com/intl/pl/policies/privacy.